teteman

Cara-cara meletakkan button like dan send pada entry blog


Assalamualaikum..

haa.. harini along jumpe satu lagi tutorial yang sangat best untuk korang buat pada blog korang supaya para pembaca boleh like DAN SEND entry korang untuk diorang share pada kawan2 facebook diorang skali!..

like : kat wall orang yang like akan keluar notification like entry kite
send : kat inbox org/contact yang kite send akan keluar link entry kite

menarik kan3!!?? haa.. malas nak lengah2 masa.. so, ni step by step yang along buat berdasarkan tutorial yang along jumpa kat >>sini<< cuma along tunjukkan dengan snapshot skali la supaya korang faham kat mana nak taip nak search nak copypaste.. haha... okeh.. malas nak bebel.. kang korang tekan pangkah kat atas tu kang.. along rugi pembaca, korang rugi info.. jom!..
  1. bukak Dashboard>>Design>>EditHtml>> expand widget templates
  2. tekan ctrl+f dan kat bucu browser korang akan keluar kotak carian macam kat dalam gambar tuh..
    dan taipkan data:post.body dan tekan enter
  3. betul2 bawah tulisan yang korang jumpa dalam template korang tu paste kan code kat bawah nicode boleh ambil kat sini : code like & send
    **along tak reti letak code dalam entry.. sape nak ajar??.. =.=
  4. dah??.. jadi tak macam gambar yang along tunjukkan kat bawah ni? Kalau jadi, tekan preview
  5. tengok entry korang, ada tak button like +send ? kalau ada, maka save la template korang... siap!! kalau tak.... undo la laju2.. =p

Selamat mencuba!!



20 Response to Cara-cara meletakkan button like dan send pada entry blog

  1. x gheeetiiiiiii..... uwaaa......

    [kepala agak masuk ayor...]

  2. yeayyyy dah siap,. tq arrrr

  3. aliarosli says:

    HAHHAHHAHHA, LAWAK LA AYAT ALONG YANG UNDO LAJU-LAJU

    HAHHAHAHHAHAHHAH

  4. Jemari Montel :

    er... cube refer kat fan page along... =.=

  5. mcm ni lah :

    yeay!! tahniah!!.. =)

  6. aliarosli :

    heheheh... blasing jap.. =p

  7. along klu send 2 mksudnya send ke mne inbox message ke??

  8. die tulis kat wall contact yang kite hantar.. =)

    means...... senang nak share!!.. =)

  9. nape cF nye salu taa jumpe code kt html tue.??? daa tick expand widget pun still taa dt ag . .

  10. kalau wordpress camne pula?

  11. yad'z says:

    thanks along.. dah jadik dah.. (^_^)

  12. fAriErAhAsAnZ :

    aik??.. cane tak jumpe pulak??...
    gune template mane ni??.. hmmm...


    Faris Adli :

    klau wordpress mungkin ada plug in diorang kot.. along tak reti wp... ngee.. sori... =(

    yad'z :

    yeay!!.. =)

  13. Amyna says:

    Nice! Thanks usop!!

  14. nk try lah... thanks info.. :)

  15. adusss!xjadila..=(

  16. yess!!!!jadi!!toce..toce along usop..=)

  17. darxniq says:

    aku nyer x jadi..

  18. Ewan says:

    owh, gud tip.. boleh la nk try pasni.. ^_^

  19. takpe la along..aku copy juga coding tu..cam berjaya je..cuba singgah kalau nak tengok..

    aku tak jumpa plugin dia, tu yg aku tanya

  20. along...sy telah berjaya meletakkannya seperti yang ditunjukkan...syalah pelajar pintar !!...mwawawawa,,huhu tq along

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...