teteman

penat yang bakal bertambah


tujuh malam ke tujuh pagi, shift bekerja aku untuk beberapa hari baru2 ni.
penat? harus. wajib. balik pukul 8, sebab uruskan penutupan till dan tukar shift.



sampai bilik penat, kalau tak ada urusan, mesti dah terbungkang atas katil sampai petang.
kalau mata celik, mesti online sampai ngantuk. tido. solat pon hujung waktu.


tup tup dah pukul tujuh balik. dah kena masuk next shift.
wah.. penat. harap-harap tak ada tolak gaji. sebab gaji asal pon tak banyak mana.

sebelah hati sudah pergi. salah aku. tak jaga elok-elok. padan muka aku.

minggu ni, minggu meratap. bagus. setiap lagu jiwang aku dengar, aku sentap sendiri.


ibaratnya, semua isinya tertuju padaku, atas kisah aku.
setiap bait ayat liriknya aku faham, aku rasa aku jahat, bodoh.


teruknya aku, hingga hati itu kini tak mahu toleh ke belakang,
teruknya aku, hingga hati itu tak mahu kembali

riang aku menemui teman-teman, itu yang mereka nampak

pedih aku dalam hati, hanya segelintir yang dapat tangkap.


semoga jalan baru yang dipilih, adalah lebih baik daripada jalan busuk bersamaku.
semoga jalan itu, mengajar aku, tidak menjadi sampah seperti itu lagi.


aku cuma mampu berharap, berdoa, dan bermimpi
perlu berubah, itu mesti aku buat.


semoga hari "nanti" akan menjadi realiti di suatu hari.
semoga aku mampu menjadi lelaki yang layak untuk itu.

10 Response to penat yang bakal bertambah

  1. farra says:

    penat sunggoh gayanye ni..tenat2...chillex lolong..i keje dari kol 8 pg smpai 10 malam,everyday,non stop..then,sape lagi penat..boyfie pon melayang jugak..hahaha..gilo2..pepon,life must go on lolong!thumbs up!:)

  2. deeya says:

    keje atas tenaga sendiri , atas usaha sendiri .
    penat , lelah itu teman sejati .
    ubatnya cume hujung bulan nti
    memasing da dapat gaji .

    terase jahat sbb hilang sbelah hati .
    tapi xperlu kate bodoh pada diri .
    brhenti b'harap, pnjat kat doa ,usah bermimpi .
    yakinlah pada jodoh Illahi .

    eh ! knape perlu berpantun plak ? :p

  3. relax tenang cool.enjoy yourself kat mid

  4. along2

    ingt nk cte sal keje ke

    ermmm msti penah meratapi..hurm

    need a change alon=P

  5. sabo ler dik.... keje pape pon sume penattt.... peaceeee :D

  6. tomokkkkkkkkkkkkkk! cheerss!

  7. Novelgurl says:

    Jgn lupe usaha..caiyok3 !

  8. Novelgurl says:
    This comment has been removed by the author.
  9. meremang bulu roma.. rasa sedih apa yg ko rasa... :(

  10. aloooooooooooooooooooong....tabah dan kuatkan hati ye....byk2 bersabar i'allah akan dipermudahkan olehnya...

    sayu akak baca entry nie....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...