teteman

dalam satu tahun


dalam satu tahun..
macam-macam boleh jadi..
banyak perkara telah dirasai..
banyak dugan telah ditempuhi..

dalam satu tahun..
pahit manis tak terkira lagi..
teman musuh datang dan pergi..
mengajar erti kehidupan ini..

dalam satu tahun..
masa berlalu tak mungkin kembali..

setakat ni.. 

  • menduda kali pertama
  • hilang dompet 2 kali
    • bermakna..
      • -hilang ic kali ke dua
      • -hilang kad matrik kali ke dua
      • -hilang kad bank kali ke dua
      • -kena buat report polis kali ke dua..
      • bla3....lesen memandu... bla3... jpn...
      • aaaaaaaaaaarrrgghhh!!!
  • hilang handphone 2 kali
    • bermakna..
      • -kena beli hp nokia cikai kali ke dua
      • -kena tuntut simcard baru kali ke dua
      • -kena salin no kontek kali ke dua
  • jatoh muto 2 kali
    • bermakna..
      • -bengkel..
      • -sakit?.. sikit jarhh..
ape lagi ek?...

dugaan..
datang dalam pelbagai bentuk
ada dalam kesenangan, menduga tahap kesyukuran kita.
ada dalam kesusahan, menduga tahap kesabaran kita.
bagaimana kita melaluinya? mengatasinya?
itu yang mengajar kita untuk terus tabah menempuh hidup.

orang nampak kita senang
orang nampak kita gembira
orang nampak kita suka

tapi hakikatnya hanya kita yang tahu, apa yang kita rasa.

9 Response to dalam satu tahun

  1. yad'z says:

    be strong ok...... kita tak lari dari dugaan Allah... and setiap dugaan tu tanda Allah sayang kita k... smile.. ^^

  2. dugaan : kalau kita berjaya harungi = rasa lebih dekat dengan Tuhan

    dugaan : kalau kita gagal dan putus asa = kita berdendam dengan tuhan..

    moga kau berjaya!...

    Insyallah.

  3. masyaALLAH...along!!
    akak doakan lepasni x jadi benda2 mcm tu lagi...
    jaga diri along
    menduda 2 harap2 rujuk balik cepat2 ya :)

  4. along, Allah takkn uji hambanya jika dia tak syg

    semua ni dugaan utj along utk sedar y msih de y syg

    along kne kuat=) sbb along je rase sakit t..

    kami skong along sokmo..cayok

  5. Nas Dura says:

    aloloo...ciannye..hik2..
    sorg ALONG mesti kuat n berkepimpinan..
    sorg PEMIMPIN mesti sentiasa tabah harungi cabaran..
    jatuh, bangun mesti ditempuh dgn kesabaran..
    setiap dugaan, pastinya ada pulangan..
    itulah janji Allah buat hambanya yang beriman.. =)

    gudluck in life n be strong..chayok2! =D

  6. MerLe says:

    aiii..sedihnye.. byk tul ujian.. tp kuatkn hti & bykkan bersabar.. insyaAllah perkara yang baik akn dtg nti..

  7. alooong kenapa mcm nie yer...kuatkan semangat...bab menduda tu x blh blah...nasib baik baru sekali kalau dah 4x cmne..hehehe..

    lepas nie hati2 yer along bab dompet n hp tu...jgn leka sangat...

  8. jom singgah

  9. puasa ni... sabar k.. jemput dtg segamat.. hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...